20 juli 2016

Nakenhet

Nakenhet I utgangspunktet er nakenhet den tilstand man er i når man ikke har klær på seg. (Ordene naken, bar og blottet kan brukes om det samme, men ikke alltid i samme situasjon.)

Ordet "naken" vekker stadig nysgjerrighet hos oss mennesker. Hvorfor? Det var slik vi kom til verden. Ganske så hårløse, i alle former og fasonger, lyse eller brune, lange, korte, mann og kvinne - kliss nakne!

Hva er best? Med eller uten fikenblad?
Vi er alle kjent med historien om Adam og Eva i Paradis. Hvor de levde lykkelige uten å skamme seg over det å være nakne, helt til slangen kom å ødela alt sammen. Når de oppdaget at de gikk rundt nakne, fant de lynraskt noen fikenblader å dekke seg til med. Hva er det de prøver å komme frem til. Burde vi skamme oss over kroppen vår, kjønnsorganene våre? Er det fare for at vi "tenker koffert" med en gang ved å se alt dingle foran øynene våre?

Allerede noen hundre år tidligere (nesten 1000 år tidligere faktisk) konkurrerte de greske atletene under de olympiske lekene nettopp i nettoen. Vi ser stiliserte bilder av dette på vaser eller som skulpturer. Det var sikkert veldig praktisk å slippe å ha på så mye tøy, og om det var det som var vanlig så tenkte man heller kanskje ikke over at det var noe å skamme seg over eller skulle vekke oppsikt på noe? Så kom romerne og hakket bort mannens genitalier og limte fast et fikenblad der istedet (på skulpturene altså) eller malte over bilder med nakenhet. Man skal altså hele tiden skamme seg over å være naken, og man lar seg bli provosert over kroppen sin og andres dersom den er uten en tråd.


I andre kulturer er det helt normalt å gå rundt naken, kanskje har man bare et lite lendeklede på seg, men damene går rundt toppløse. Vi derimot er flasket opp med å dekke oss til og gjemme bort den kroppen vi har. Nudister er sære. Å sole seg toppløs er en trend som har kommet og gått igjen, man får jo ikke en gang synge om å "ta av seg BH'en" her på Kolbotn skulle det vise seg (som jeg skrev om i blogginnlegget mitt om "Sensur" tidligere). Å amme babyen sin i offentlig rom vekker store diskusjoner. Samtidig har vi tilgang på så mye nakenbilder vi bare vil via nettet og i blader. Det er en veldig dobbeltmoral her altså.


Jeg har gått på flere tegnekurs opp gjennom, og en av de tingene man gjør for å bli god til å tegne er nettopp det å tegne akt - altså, tegne en nakenmodell. Det er slik man best mulig ser anatomien til mennesket, og ingenting er vakrere i mine øyne. Da jeg bodde Birmingham, våren 1996, deltok jeg på flere tegnekurs og elsket særlig fredagstimene hvor alle lærerne fra kursene resten av uken selv kunne utfolde seg. Jeg hadde en bratt læringskurve og koste meg med store ark og kullstifter til. Man glemte helt at det sto et nakent menneske der, man blir helt oppslukt av skygger og former.

Hvorfor tenker jeg på dette akkurat nå? Vel jeg var på det lokale spa-anlegget, The Well, i forrige uke. Forresten, utrolig kult å kunne nesten være nabo til et slikt sted! Siden det åpnet har det vært mange meninger om stedet på nettsiden og facebook o.l. Noen e l s k e r  stedet, noen er mer snerpete og "sier det de mener" og kommenterer andres positive kommentarer slik at de nesten henger ut de som hadde en hyggelig opplevelse der. Grunnen til alle diskusjonene og meningsutvekslingene er at det er - hold dere fast -  v a l g f r i t t   å bruke badetøy der. Vel og merke med noen restriksjoner og forbehold, men altså i innendørsbassenget kan man BÅDE gå med badetøy OG uten badetøy. Det kan jo få enhver å bli vippet av pinnen, ikke sant? I saunaen er det ikke lov å ha på badetøy, men man kan ha på et klede til å dekke kroppen med. Så sånn sett er man selv fri fra å måtte sprade naken rundt. Derimot kan man jo ikke styre og kontrollere de som er rundt en, og dermed risikere å se andre nakne.

Jeg har jo lest diverse kommentarer og tenkt over saken, men følte at her trengte jeg å gjøre grundig research. Jeg måtte rett og slett gå til det skrittet å prøve det ut selv for å kunne komme frem til en konklusjon på hva jeg følte rundt dette, med andre ord gjøre et dypdykk for å med hånden på hjertet kunne mene noe saklig om dette.

Dersom du leste mitt andre innlegg om "Arr" her på bloggen, så kom det jo der frem at jeg egentlig har vært ganske flau over kroppen min, i hvert fall glidelåsen som er fra litt under brystbenet og ned mot navelen. Det har ikke akkurat gjort så jeg har ønsket å verken gå med dyp utringning på klærne, ei heller å sprade rundt naken. I tillegg har to barnefødsler gjort sitt til å lage lekre strekkmerker på kroppen og uansett i min alder pådrar man seg både litt slapp hud og magefett, gravitasjonen er ikke min (eller andres) venn, så både mage og pupper peker mer nedover nå enn de gjorde før. Off, man blir jammen veldig obs på alt det negative ved sin egen kropp, gitt. Nok om det.

Om du i tillegg kanskje har lest flere av innleggene mine, som den om "Nettdating" og slikt, så skjønner du at det kanskje er en stund siden jeg så en mann naken også. Og da blir jo det veldig pinlig å vende blikket bort til bassengkanten for å se hvem som kommer uti, for så i beflippelsen oppdage at det var en fyr som var kliss naken. Det kan bli for mye for en stakkars frustrert middelaldrende dame. Jeg så jo ikke på utstyret med vilje, det bare var der i synsvinkelen min. Jeg så også hvor lekker The Wells badebukse så ut på sidemannen, bare så det skal være sagt. Fokuserte kanskje mer på den faktisk, enn på utstyret til kameraten, for man vil jo ikke bli tatt på fersken i å stirre på "det du vet"!?

Det er jo ikke slik at man vandrer rundt i netto'n på The Well. Det får man faktisk ikke lov til. Man henger av seg badekåpe eller peshta'en (tyrkisk bomullstørkle) ved siden av bassenget, og er kun naken fra knagg til bassengvannet. De som jeg så gikk ut i bassenget var veldig avslappet og det hele var faktisk veldig naturlig. Jeg følte nesten det var litt styr med badedrakten, men det var greit å ha på for jeg skulle jo ut i solen, og i utebassenget må man ha badetøy på (i hvert fall til kl. 20).

Det mange kanskje ikke tenker på er at det egentlig er deilig befriende å kunne være nakne. Litt som de greske atletene. Slippe stramme klær og svette sokker. Vift med tærne og beveg deg helt uten "tøyler".

Neste gang tror jeg jommen meg jeg skal prøve stedet i netto'n. Det ligger ikke så langt utenfor komfortsonen min faktisk, som jeg også har skrevet om i et tidligere blogginnlegg. Heller ti ganger naken på The Well enn å spise ti østers!

Nyt sommeren folkens - kanskje ses vi på The Well snart?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar